Sunday 20 July 2014

X

Ilyet még nem csináltam soha, de egyszerűen úgy érzem, hogy ki kell írnom magamból a véleményemet, mert felrobbanok a gondolataimtól. Nemrég jött ki  Ed Sheeran új albuma, ami X avagy Multiply címre hallgat.
El nem tudom mondani, milyen régóta vártam már, mert a Plust is imádtam, ezért rongyosra hallgattam, és már a lelkem áhítozott valami újért tőle. Ahogy szivárogtak ki a dalok, úgy hallgattam őket, és a teljes boldogság töltött el, ahányszor meghallottam a hangját. Hála istennek nem okozott csalódást, szerintem semelyik előadó/együttes bármelyik albumát nem szerettem még ennyire, mint a Multiplyt.
Lássuk akkor a számokat.

#1 One
Ha jól emlékszem, ez volt a második dal, amit hallottam. Ebben a verzióban. Az elsőről majd később nyilván bővebben írok, de azután nem tudtam, mit gondoljak, és ez a szám minden kétségemet eloszlatta, thank god. Abszolút beleszerelmesedtem. Egyrészről, mivel teljes mértékben Ed eddigi stílusát hordozza magán, szavakba nem tudom önteni, mennyire szeretem, ahogy egy szál gitárral adja elő a dalait.
Másrészről a dalszöveg már az első sorral levett a lábamról: "Tell me that you'd turn down the man who asks for your hand/Cos you're waiting for me". Igazából az egész dal nagyon relatable, és a linkelt verzió nekem kenterbe veri a studio versiont, mert egészen különleges.
Also ez a rész: "And all my friends have gone to find/Another place to let their hearts collide" Sosem fogom megérteni, hogy lehet ilyen képekkel előrukkolni.

#2 I'm A Mess
Azon dalok egyike, amelyek első hallgatásra annyira nem ragadtak meg, de mikor már harmadszorra szólt a fülemben, egyszerűen kiemelkedett, sodort magával. Szintén megmaradt az egyszerűségnél, a gitár mindig a kulcs, ahh. A téma ugyan más perspektívából, de még mindig a szerelem, és DAMN IT, olyan jól csinálja!
Ennek a dalnak a refrénje kapott bele a lelkembe igazán, mindig intenzív érzésekkel telik meg a mellkasom azalatt a rövid idő alatt.
"See the flames inside my eyes/It burns so bright I wanna feel your love/Easy baby maybe I'm a liar/But for tonight I wanna fall in love"

#3 SING
Ez volt az a bizonyos single, amihez először szerencsém volt. Első hallgatás után vegyes érzések kavarogtak bennem. Egészen más volt, mint amit eddig megszoktam, de persze ehhez mindig úgy állok hozzá, hogy a más nem feltétlenül rossz. Szóval első körben nem nagyon tudtam hova tenni, de egyre több hallgatás után egészen megszerettem. Ez a dal azért egészen távol áll tőlem témájában, egy hookupról szól, de arról jól. Egyedül a refrén volt nekem mindig is furcsa, és az nem tetszik. That is all.

#4 Don't
Ő is nagy kedvenc. Bár lehetne mondani, hogy ehhez sem tudok nagyon kötődni, de valahogy annyira ÉRZEM. Elvileg ez szól  Ellie Gouldingról, érezni benne a csalódást, kicsit másabb ez is, mint a megszokott dalok. DE ANNYIRA PISZKOSUL JÓ. Nagyon tetszik, ahogy elmeséli a sztoriját, plain and simple. Van, amikor ez a legjobb módja annak, hogy átadja, ami benne érlelődik egy ideje. Nem kellenek metaforák és szép képek, csak az igazság. A kedvenc részem definitely az utolsó verse, és azon belül is kiemelném ezt a részt:
"I never intended to be next/But you didn't need to take him bed that's all/And  I never saw him as threat/Until you disappeared with him to have sex of course/It's not like we were both on tour/We were staying on the same fucking hotel floor"
I mean, csak nekem ennyire powerful az a sor, hogy "I never saw him as a threat until you disapperaed with him to have sex"?

#5 Nina
A Nina is olyan dal volt, ami első hallásra kellemes volt, de különösebben nem ért el a szívemig. De miután jobban beleástam magamat az album egyes dalaiba, ezt is nagyon megszerettem. Itt is a refrénnel van problémám. annyira nem szól nagyot számomra. Ezt azonban ellensúlyozza a dal összes többi része, a Don't-hoz hasonlóan egyszerűen meséli a mondanivalóját, de olyan szép így is.  Ekkor jöttem rá, hogy Ednek ez az oldala is nagyon bejön nekem.
Bits and pieces that I LOVE in this song:
"We'd go anywhere our minds would take us/And I'd say you're beautiful without your makeup/And you don't even need to worry about your weight cos/We can all be loved the way that God made us"
"People grow and fall apart/But you can't mend your broken heart"


#6 Photograph
Na ez... ez dobogós kedvenc!! Nem első élmény után, és meg sem tudom mondani, pontosan mikor lopta be magát ennyire a szívembe, de onnantól kezdve nem volt megállás, on repeat ment napokig. Annyira édes dal, melengeti a szívemet, it makes me feel so good, warm and fluffy inside. Megmutatom a kedvenc részeimet, oké?
"We keep this love in a photograph
 We make these memories for ourselves
 Where our eyes are never closing
 Our hearts were never broken
 And time's forever frozen still


 So you can keep me
 Inside the pocket of your ripped jeans
 Holdin' me closer
 Till our eyes meet
 You won't ever be alone

 And if your hurt me
 Well that's okay baby, only words bleed
 Inside these pages you just hold me
 And I won't ever let you go"


"Or you can fit me
 Inside the necklace you got when you were 16
 Next to your heartbeat where I should be
 Keep it deep within your soul"


"When I'm away
  I will remember how you kissed me
 Under the lamp post
 Back on 6th street
 Hearing your whisper through the phone
 Wait for me to come home"


Őőő, ja, majdnem az egész dalt kiidéztem, ez szerintem sokat elmond.

#7 Bloodstream
Ezt a dalt első hallásra eléggé furcsálltam. Érdekes a hangulata, egészen szokatlan... Nem is tudom, hogyan fogalmazzak. Aztán némi idő után belesimult a fülembe az egész, nagyon kellemes, akár még lágynak is mondanám. A témája borúsabb, de szeretem az ilyen irányultságait is. Úgyhogy összességében jó dal lett.
"I was looking for a lover
 Thought I'd find her in a bottle
 God make me another one
 I'll be feeling this tomorrow
 Lord forgive me for the things I've done
 I was never meant to hurt no one
 I saw scars upon a broken hearted lover."


#8 Tenerife Sea
Ez a kis kincs is jól megbújt. Nem robbantott nagyot a lelkemben, de valami eszméletlen kellemes kis dal. Lágy, finom, aranyos. Tipikus Ed. :3
A legjobban ez a rész tetszik, a szöveg is jó, amit a dallam olyan szépen visz, hogy aww.
"Should this be the last thing I see
 I want you to know it's enough for me
 Cos all that you are is all that I'll ever need
 So in love"


#9 Runaway
Oh man.  Ez a dal sem lett instant kedvenc, viszont imádok benne elmélyülni.  You see, olyan fajta ember vagyok, akinek ha sok szabad ideje van, akkor töpreng, gondolkozik. Szeretek belemélyedni a dolgokba, az egyszerű kijelentések mögé tekinteni. Vannak számok, amiket azért hallgatok, mert épp catchy vagy feelgood... De a Runaway olyan, ami makes me think. Mi inspirálhatta? Hányan küzdenek még ilyen problémával  a világon? Milyen ezzel megbirkózni? Van-e megoldás?
"I've known it for a long time
 Daddy wakes up to a drink at nine
 Disappearing all night
  I don't wanna know where he's been lying"


"(but) I love him from my skin to my bones
 But I don't wanna live in his home"


Szeretem Ed nem szerelmes dalait. Also a kedvenc részem, amit imádok énekelni:

"Backpack and a flat cap turned to the back
 As I packed my clothes up
 My dad wasn't down with that plan to attack, intends to show love


 I don't wanna live this way
 Gonna take my things and go
 If things change in a matter of days
 I could be persuaded to hold on
 Mama was the same
 None of us are saints I guess that God knows that
 I don't wanna runaway
 And one of these days I might just show that
 Put my home in a suitcase
 Tie both shoelaces and hope that
 Things change but for now I'll leave town with a backpack on my shoulder"


#10 The Man
Az abszolút nyílt dalait is imádom. Kicsit úgy érzi az ember, mintha a srác magánéletébe dugná az orrát,  de hát Ed megmondja a dalban "I'm sorry for the honesty/But I had to get this off my chest". Szóval ja, komoly dal, komoly tartalommal. Az egész zeneipar és híresség árnyoldalára is reflektál, ami külön érdekes és szomorú. Sighs komolyan nincs olyan dal ezen az albumon, amit ne szeretnék.
Let's see the best bits and pieces:
"But when I broke the industry
 That's when I broke your heart
 I was supposed to chart and celebrate
 But good things are over fast
 I know it's hard to deal with and see this
 I tend to turn you off and switch on my professional features
 Then I turn the music off
 And all I'm left with is to pick up my personal pieces,  Jesus


 I never really meant to believe this
 Got advice from my dad and he
 Told me that family is all I'll ever have and need
 I guess I'm unaware of it
 Success is nothing if you have no one left to share it with"


#11 Thinking Out Loud
Ennek már a címét imádtam, nem tudom megmagyarázni, de annyira tetszik. És ahw, az egyik legszebb szerelmes dal honestly. Olyan sweet, honest és kinda powerful.
"And I'm thinking about how
 People fall in love in mysterious ways
 Maybe just the touch of a hand
 Well me, I fall in love with you every single day"

I mean, ha ezt valaki elénekelné neked, hogy nem redukálódnál le egy fluffy little ball szintjére and feel all warm and fuzzy inside ??? meanwhile feeling like you could blow up any minute because happiness TOO MUCH TO HANDLE
A kedvenc sorom, olyan szép kép: "Cos honey your soul/Could never grow old/It's evergreen"
És hát nyilván a refrén, oh man:
"So honey now
 Take me into your lovin' arms
 Kiss me under the light of a thousand stars
 Place your head on my beating heart
 I'm thinking out loud
 Maybe we found love
 Right where we are"


#12 Afire Love
Itt is nagyon megszerettem a címet már az elején. Igazából sighs ez is a legszomorúbb Ed dalok listáján szerepel nálam. Egyrészről baromi édes részek vannak benne that make me wanna curl up in a ball and giggle and they make me feel warm and fuzzy on the inside. És aztán vannak azok a részek, amik így... I don't know they like sucker punch me in the heart.
I mean just fucking look at this:
"Things were all good yesterday
And then the devil took your memory
And if you fell to your death today
 I hope that heaven is your resting place
 I heard the doctors put your chest in pain
 But then that could have been the medicine
 There you are lying in the bed again
 Either way I'll cry with the rest of them"


"Darlin' hold me in your arms
 The way you did last night
 And we'll lie inside
 For a little while here oh"


"I could look into your eyes 
 Until the sun comes up                                          <<<< this fucking line!!!!
And we're wrapped in light and life and love
 Put your open lips on mine
And slowly let them shut
 For they're designed to be together oh
 With your body next to mine
 Our hearts will beat as one
 And we set alight
 We're afie love"


I just... Nem tudom, annyira szomorú és szép és :(((( Sighs nagyon szeretem. A vége meg hab a tortán.

#13 Take It Back
Ez nem az a relatable szám, legalábbis a hétköznapi ember számára tuti nem. Tetszik a ritmusa amúgy, jó dolog megtanulni a szöveget és vele együtt nyomni. :D Nyilván nem Eminem szint, de hát az más kategória to begin with.
A kedvenc részem meg ez:
"Now I don't ever wanna be perfect
 Cos I'm a singer that you never wanna see shirtless
 And I accept the fact that someone's got to win worst dressed"

Tho nem értem, miért is kéne félmeztelenkednie a zenei előadóknak. Biztos fura a hozzáállásom, de elsősorban i'm here for the music and the music only. Az ember személyisége, külsője már csak added bonus.

#14 Shirtsleeves
Such a cute little song. Annyira nem rengette meg a világomat, de egy idő után igazán megszerettem.
"I can taste salt water
 And if I blink again
 We'll be sinking in
 So I'll learn to swim in the oceans you made"

"When salted tears won't dry
 I'll wipe my shirtsleeve under your eyes
 These hearts will be flooded tonight
 I'll wipe my shirtsleeve under your eyes"


Tetszik a vízmotívum a dalban amúgy.

#15 Even My Dad Does Sometimes
Elég melankolikus dal. Ennél tűnt fel egyébként, hogy ezen az albumon egészen sokszor felbukkant Dad...
Anyways, nagyon lehet érezni a zenét meg a dalszöveget is egy ilyen szellős nyári estén, akár buszon ülve vagy csak a kertben. Olyan elgondolkodós, felvidítani nehezen fog.
Az eleje tho:
"It's alright to cry
 Even my dad does somtimes
 So don't wipe your eyes
 Tears remind you you're alive"

#16 I See Fire
Ez ugye a Desolation of Smaug végén a kreditek alatt ment, szóval ez még jóóóval korábban kijött, mint maga ez az album (és amúgy is csak a deluxe verzión van rajta). Tehát igazából ezt hallottam először.
Ahhh akkora feelingje van! Mikor még suliba jártam, imádtam reggelente, meg ha nagyon rossz, esős idő volt, akkor a buszon/villamoson hallgatni. Semmi  közöm a filmhez, nem is igazán érdekel, az első részt sem láttam... Viszont ez a szám mégis annyira tetszik! Olyan jó a szövege meg úgy minden. sighs well done Ed, well done

#17 All of The Stars
És azért ideszúrnám még ezt is, mert bár nem az albumon van, de friss szám. :')
A TFiOS végén, szintén a kreditek alatti szám volt... Gyerekek, kétszer láttam a filmet, mindkétszer olyan szívfacsaró dolog volt ez a szám. Nagyon átéltem a filmet, és ezért nagyon megviselt. Azt hinné az ember, hogy Ed hangja megnyugtató... DE NEM :DDD Ebben a szituban olaj volt a tűzre.
Sighs de amazing song FERGETEGES IMÁDOM NAGYON KÖSZÖNÖM ED, HOGY MEGALKOTTAD EHHEZ A FILMHEZ <3
Az igazat megvallva, most hogy hallgatom, mindjárt sírok. Mert amúgy is nagyon feels ez a szám, de most még a filmes emlékek is jönnek... Oh man.


No comments:

Post a Comment